“Falsos autònoms?” (La Vanguardia, 28-2-19)

Avui nova sentència sobre els repartidors de Glovo

Quan veiem un ciclista portant una voluminosa caixa a l’esquena per repartir menjar preparat a domicili, l’associem a un d’aquests nois que fa temps ens portaven les pizzes a casa, però sense motor. Però hi ha una altra diferència: els ciclistes no estan contractats com a assalariats, sinó com autònoms. És un exemple més de l’economia de plataforma, que tendeix a prescindir de qualsevol vinculació laboral per prestar els seus serveis. Tant per guanyar la màxima flexibilitat com per reduir costos.

Mentre plouen les sentències contradictòries sobre si aquesta nova fornada de repartidors han d’esdevenir treballadors assalariats o poden continuar com fina ara, el Departament de Treball acaba d’obligar la principal empresa del sector, Glovo, a donar-los tots d’alta de la Seguretat Social. El fundador de l’empresa havia dit que només podia ser viable si no havia de contractar laboralment els repartidors. Cal preguntar-nos tant si volem empreses que fonamenten l’èxit del seu model de negoci en la sobreexplotació dels seus proveïdors de serveis com si el continu desenvolupament de negocis en bases a les TICs no requereix que revisem unes categories laborals pensades per quan les indústries que treballaven en cadena eren hegemòniques.

Autor: Enric Llarch

Sóc un economista amb vocació de servei a la col·lectivitat i al meu país. He treballat molts anys al voltant de l'economia de Barcelona i de Catalunya, especialment pel que fa als serveis i al territori. Em considero una persona creativa en l'àmbit de l'economia i dels ciències socials i he procurat sempre unir la teoria amb la pràctica. Per això he impulsat amb èxit diversos projectes de promoció econòmica i algunes publicacions. Sempre m’ha semblat molt important divulgar el coneixement i estimular el debat econòmic i fa 25 anys que col·laboro regularment als mitjans de comunicació. Aquest bloc vol ser principalment una eina per aprofundir en la reflexió col·lectiva al voltant de la nostra economia i la nostra societat.

One thought on ““Falsos autònoms?” (La Vanguardia, 28-2-19)”

  1. Si una empresa per ser rentable a de tenir treballadors autònoms i no assalariats, crec que no ens calen aquest tipus d’empreses a la nostre societat del futur. Molt bon analisi en l’article ‘Falsos autònoms’. Jordi Bastart

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: